Bladerdeeghapjes met spinazie-ricottavulling

spinazie ricotta chorizo
Ik ben echt dol op de combinatie van spinazie en ricotta, met knoflook en nootmuskaat, zoals ik die gebruik bij de cannelloni del nonno. Meestal heb ik wel wat vulling over. Buiten het feit, dat het uiteraard zonde is om het weg te gooien, vind ik het veel te lekker. Deze vulling is uitstekend geschikt om lekkere hapjes van te maken. Ik heb er ook al eens wentelteefjes van gemaakt. Hier heb ik twee verschillende varianten gemaakt, die heerlijk zijn als lunchgerecht, bijvoorbeeld met wat salade ernaast. Maar als je ze wat kleiner maakt, kunt je er ook prima een borrelhapje van maken.
Het recept voor de spinazie-ricottavulling vind je hier. Let op, deze hoeveelheid is dus bedoeld voor de cannelloni. Daar kun je heeel veeel hapjes mee maken!

Voor de bladerdeegbakjes heb ik de spinazie-ricotta gemengd met wat blokjes chorizo. Die blokjes vond ik in het koelvak bij de houdbare vleeswaren bij de AH.

spinazie ricotta chorizo

Ingrediënten voor 6 stuks:
6 Bladerdeeg vellen uit de diepvries, ontdooid. Dit duurt maar een paar minuten.
Ca. 100 gr Spinazie-ricottavulling (ik ben eerlijk gezegd vergeten te wegen…)
50 gr Chorizoblokjes kant-en-klaar, of een stukje chorizo in kleine blokjes gesneden
Ei-strijksel: wat ei of eidooier losgeklopt met een beetje room.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Vet een cupcaketray in. Bekleed een paar vakjes met een velletje bladerdeeg. Laat er telkens tussenin één leeg, zodat ze niet tegen elkaar aan liggen. Het deeg ligt wat over de rand.
Meng wat blokjes chorizo door de spinazie, maar houdt wat blokjes apart om bovenop te strooien.
Vul de bakjes met de vulling. Let op, dat je ze niet te vol maakt. Het bladerdeeg zet nog wat uit, waardoor de vulling omhoog gedrukt wordt. Strooi wat blokjes chorizo bovenop.
Bestrijk de randen van de gebakjes met een kwastje met wat ei-strijksel.
Bak de bakjes ca. 20-25 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Van de overige 4 bladerdeegvellen uit het pakje heb ik flappen gemaakt:

spinazie ricotta zongedroogde tomaatjes pijnboompitten

 

Voor de spinazieflappen heb ik de vulling gemengd met zongedroogde tomaatjes en geroosterde pijnboompitten. Lekker naar smaak ;-) De pijnboompitten kun je roosteren in een droge koekenpan tot ze goudbruin verkleurd zijn en heerlijk ruiken.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de vellen bladerdeeg erop.
Bestrijk de randen van een bladerdeegvelletje met wat ei-strijksel. Leg de vulling erop en vouw hem diagonaal dicht. Druk de randen aan met een vork, zodat ze goed dicht zitten. Bestrijk de bovenkant ook weer met ei-strijksel en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak in de oven op 220ºC in ca. 20-25 minuten goudbruin.

spinazie ricotta zongedroogde tomaatjes pijnboompitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>