Bloemkool-Gorgonzola-crèmesoep

bloemkool gorgonzola soep

Ik koop al jaren zeer regelmatig het culinair magazine delicious. Nu heb ik mezelf eindelijk getrakteerd op een abonnement. Mijn eerste exemplaar als abonneehouder is meteen een geweldig exemplaar, want het staat vol van de potentiele kerstgerechten.

Een vaste receptenschrijver bij delicious. is Janneke Philippi. Ze heeft al een aantal koekboeken op haar naam staan en ik houd erg van haar bourgondische manier van koken en fotograferen . Dat laatste komt overigens voor rekening van haar man Serge. Misschien val ik voor haar stijl, omdat we in dezelfde provincie leven. Bovendien betrekt Janneke haar kinderen ook graag bij het koken en daar ben ik ook een grote voorstander van. Zeker nu mijn jongste toch wat selectief kan zijn qua eten. Maar vandaag was dat helemaal anders. Alexander, bijna 4 jaar, heeft zelf deze “witte” soep uitgekozen en zelfs 3 keer opgeschept! En trots dat hij was! En ik op hem ;-)

De soep staat als voorgerecht in delicious. genoemd, maar wij hebben m als een eenvoudige “het-is-vrijdag-het-weekend-is-begonnen-maaltijd” gegeten.

Tip van Janneke:
Je kunt de soep, als dat beter uitkomt in je feestdagen-planning, prima van tevoren maken. Rooster de sjalotten en maak de basissoep, tot deze is gepureerd. Verwarm de soep voor het serveren en voeg dan de slagroom en gorgonzola toe.

Bloemkool-Gorgonzola- Crèmesoep
Voor 4 personen:

Ingrediënten:
8 kleine sjalotten
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 kleine bloemkool (ca. 550 gr.), in roosjes
1 l groentebouillon (van tabletten)
100 ml slagroom
100 gr. gorgonzola piccante of dolce, in stukjes (ik heb dolce genomen, vanwege de kids)
2 tl. Verse tijmblaadjes (+ ik heb nog een extra takje toegevoegd om mee te laten koken met de bloemkool)

bloemkool gorgonzola soep

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Halveer 6 sjalotten met schil in de lengte. Pel de schil voorzichtig van de sjalotten. Leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Besprenkel de sjalotten met 1 el olijfolie. Rooster ze in de voorverwarmde oven in 15 minuten goudbruin en zacht. Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen.

Snijd de laatste 2 sjalotten fijn. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Fruit de sjalotjes met de knoflook. Schep de bloemkool erdoor. Schenk de bouillon in de pan met eventueel het extra takje tijm en breng aan de kook. Kook de bloemkool in 15 minuten zachtjes gaar. Verwijder het takje tijm en pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Roer er de slagroom en de gorgonzola door. Zet eventueel nog even de staafmixer erin, om de kaas goed te laten smelten in de soep. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Schep de soep in de borden. Leg de sjalotten in de soep en bestrooi met de tijmblaadjes. Ik heb er bovendien nog wat nootmuskaat boven geraspt.

Een gedachte over “Bloemkool-Gorgonzola-crèmesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>