Gekarameliseerd witlof met serranoham

gekarameliseerd witlof

Is het je wel eens opgevallen, dat Nederland zo’n beetje het enige land ter wereld is, waar twee keer per dag brood gegeten wordt? En dat terwijl de alternatieven zo veel lekkerder zijn! En dan ook niet eens het lekkerste brood. Niet van dat stevige smaakvolle (zuurdesem)brood wat je in bijvoorbeeld Italië of Frankrijk krijgt. Nee, van dat slappe super luchtige brood, waar je 10 sneeën van op kunt en nog honger hebt. Ik probeer steeds vaker zelf brood te bakken, maar heb er ook niet elke dag of week de tijd voor. Tegelijkertijd probeer ik wel om minder brood te eten, want dat zou gezonder zijn volgens de nieuwe voedingsleren. Ik ontbijt vaak met havermout of quinoa en zoek alternatieven voor de lunch. En dat is helemaal niet zo moeilijk als je soms denkt. In het voorjaar en de zomer eet ik graag een salade, en in de winter eet ik bijvoorbeeld een groentegerecht, wat ook als bijgerecht of voorgerecht bij een diner zou kunnen dienen. Zo ook dit witlofgerecht. Een gerecht met de traditionele combinatie witlof, ham en kaas, maar net even anders.

Als bijgerecht kun je 1 stronk witlof, dus twee helften, per persoon rekenen. Als lunchgerecht drie of vier helften. Je kunt het ook heel goed van tevoren klaarmaken. Zet het klaar in een ovenschaal en pas in de oven vlak voor je het gaat opdienen.

Voor- of bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:
6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
40 gr boter
4 tl fijne kristalsuiker
50 zuurdesembroodkruim (ik heb dit vervangen door havermout)
70 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
2 el tijmblaadjes
120 ml slagroom
12 dunne plakken serranoham
Olijfolie om te besprenkelen
2 tl fijngesneden bladpeterselie (naar keuze)
Grof zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Verhit de oven tot 200ºC. Karameliseer het witlof: dit zul je waarschijnlijk in 2 of 3 porties moeten doen, afhankelijk van het formaat van je grootste koekenpan. De halve struikjes moeten niet te dicht op elkaar in de pan liggen. Als je ze in 2 porties verwerkt, doe je eerst de helft van de boter met de helft van de suiker in de koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen 6 halve struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin. Je moet ze misschien iets aandrukken. Maak je geen zorgen als de boter bruin wordt.
Haal de struikjes uit de pan en verwerk de overgebleven 6 halve struikjes witlof op dezelfde manier met de resterende boter en suiker.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof erop met de gekarameliseerde kant naar boven. Bestrooi ze met wat zout en peper.

Vermeng het broodkruim (of havermout) met Parmezaan, tijm, slagroom, ¼ theelepel zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak ham overheen. Zet de bakplaat 15-20 minuten in de oven tot het lof zacht aanvoelt als je er n spies in steekt. Serveer heet of warm, besprenkeld met wat olijfolie en eventueel bestrooid met de gehakte peterselie.

Bron: Ottolenghi Het Kookboek

gekarameliseerd witlof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>