Gnocchi alla Sorrentina

Tomaten gnocchi uit de oven

Ondanks dat koken en bakken mijn grootste hobby’s zijn, heb ook ik er wel eens weinig zin in of tijd voor. Maar ik ben wél een liefhebber van lekker en gezond eten, dus ga ik ook op zoek naar recepten die lekker en voedzaam zijn, maar weinig (voor)bereidingstijd benodigen en niet te veel ingrediënten bevatten. Het liefst dan ook ingrediënten die ik standaard in huis heb.

Gnocchi (spreek uit als “njokki”) is zo’n gerecht. Je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken, maar dit is wel één van mijn favorieten. Zoals de naam al suggereert, komt het uit de stad Sorrento. En ook belangrijk: de kinderen zijn er dol op!! Gnocchi is een pasta gemaakt van aardappelen en pastabloem. Het zijn kleine ovale balletjes met een geribbeld randje. Je kunt ze ook zelf maken, wat best een tijdrovend klusje is. Maar er zijn ook prima kant-en-klare gnocchi te koop, die bovendien best een tijd houdbaar zijn. Leg dus gerust een paar pakjes in je voorraadkast.

Je kunt de olijven ook eventueel weglaten, indien je er niet van houdt, maar ze geven wel een warme hartige smaak aan het gerecht. Ik snijdt ze heel fijn, zodat zelfs de kinderen ze eten.
Als ik dit maak, noemen ze me Njokkie-kokkie ;-)

Tomatengnocchi uit de oven

Voor 4 personen

Ingrediënten:
2 el extra vergine olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
½ liter tomatenpassata
120 gram kalamataolijven, ontpit
100 gram Pesto Genovese, zelfgemaakt of een goede kant-en-klare versie
Zout en versgemalen zwarte peper
500 gr kant-en-klare naturel gnocchi
1 bol mozzarella (125 gr), uitgelekt, in stukjes gescheurd (en ik heb er hier nog wat geraspte Emmentaler overheen gedaan.

Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven tot 200ºC.

Verhit de olie in een grote braadpan (met antiaanbaklaag) op halfhoog vuur en fruit de knoflook 30 seconden. Doe de passata en olijven in de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 10 minuten pruttelen.

Roer de pesto door de saus, breng op smaak met zout en peper en neem de pan van het vuur.

Zet een grote pan water op, voeg 1 eetlepel zout toe en breng aan de kook.
Kook de gnocchi in het kokende water tot ze komen bovendrijven. Dit duurt ca. 2 minuten.
Schep ze met een schuimspaan uit het water en doe ze in de saus.

Stort alles in een ovenschaal. Strooi de stukjes mozzarella erover en zet het gerecht 10 minuten in het midden van de oven. Dien heet op, bijvoorbeeld met een frisse groene salade.

Het recept is afkomstig uit “Mijn Italiaanse Dieet” van Gino d’Acampo. Het was het eerste boek wat ik kocht van Gino en bevat 100 gezonde recepten, onderverdeeld in hoofdstukken als Ontbijt, Antipasti en Lunch, Soep&Salades, Pasta, Pizza &Risotto, Vis en Vlees, Desserts en een Zondig Hoofdstuk.

Tomaten gnocchi uit de oven

4 gedachten over “Gnocchi alla Sorrentina

  1. Tessa Couperus

    Hey Wendy,
    na een lange dag bakken dit recept van je geprobeerd. Wat een uitkomst! Snel en erg lekker…. Die gaan we vaker maken. Maarre… wij hebben dit met 2 personen opgegeten. Is dat erg ;-) ….

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>