Jachtschotel met gehakt

Jachtschotel met gehakt

Ineens kreeg ik van de week het idee, om eens een jachtschotel te maken.
Van oorsprong werden jachtschotels gemaakt van restanten jachtwild, (vandaar de naam) en aardappelen en uien. Later werden er ook andere soorten vlees, zoals sudderlappen of gehakt, gebruikt, zodat deze smakelijke schotel ook buiten het jachtseizoen gegeten kon worden. Ik hou bovendien erg van groenten en wilde deze dan ook rijkelijk gebruiken in het gerecht. Vooral de knolgewassen in deze tijd van het jaar, vind ik erg geschikt voor een schotel als deze. Het kost misschien even wat tijd om deze schotel te maken, daarentegen is hij prima voor te bereiden en later op de dag, of zelfs de volgende dag af te bakken in de oven.

Ik heb m gemaakt met de ingrediënten die ik in huis had, maar schroom vooral niet om te variëren. Gebruik bijvoorbeeld pastinaak, schorseneer, koolraap of pompoen. Of bleekselderij en paprika. Voeg bijvoorbeeld rozijnen of gedroogde pruimen toe. Gebruik bier ipv wijn, etc., etc. Of gebruik de restjes, die je nog in de koelkast of op de fruitschaal hebt liggen. No waste!

Voor 4-5 personen:
Ingrediënten:

Voor de aardappelpuree:
800 gr aardappelen voor puree, geschild
25 gr boter
Ca. 100 ml melk, lauwwarm
Nootmuskaat, vers geraspt (is zó veel lekkerder dan kant-en-klaar poeder!)

Voor de vleesvulling:
1 eetlepel olijfolie
125 gr spekblokjes of –reepjes
400 gr biologisch rundergehakt
1 grote ui, gesnipperd
2 winterpenen, in kleine blokjes
½ knolselderij, in kleine blokjes
1 prei in fijne halve ringen
½ bakje (125 gr) kastanjechampignons, in kwarten of plakjes
70 gr tomatenpuree
2 el verse tijmblaadjes
Ca. 120 ml kruidige rode wijn
Zout en zwarte peper
1 appel, in blokjes

Afwerking:
1 eidooier met een scheutje slagroom

Bereidingswijze:

Kook voor de puree de aardappels in licht gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en voeg de boter en melk toe. Stamp alles door elkaar. Voeg eventueel wat meer melk toe, tot je een stevige, maar smeuïge puree krijgt. Breng op smaak met de nootmuskaat.

Verhit intussen de olijfolie in een grote braadpan. Bak de spekjes redelijk krokant en schep ze uit de pan. Bak in het braadvet het gehakt enkele minuten rul en bruin en voeg vervolgens de groenten toe. Eerst ui, knolselderij en wortel en dan prei en champignons. De laatste hebben minder lange gaartijd nodig. Bak de groenten ook enkele minuten mee. Snijd de spekjes wat kleiner en voeg ze toe aan het gehakt-groentemengsel. Bak de tomatenpuree vervolgens even mee om te ontzuren en blus alles af met de wijn. Kan zijn, dat je iets meer nodig hebt, dat 120 ml. Ik heb het eerlijk gezegd niet afgemeten, maar op het gevoel erbij gegoten. Het gehaktmengsel moet niet droog zijn, maar ook geen slappe saus worden. Laat minimaal 20 minuten sudderen, zodat de smaken doordringen. Breng op smaak met (eventueel) zout en versgemalen zwarte peper. Proef! Voeg de appelblokjes toe.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verdeel de vulling in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree eroverheen. Breng met een vork een motiefje aan in de puree en bestrijk met een kwastje met het eidooier-roommengsel.

Bak de schotel in ca. 30 minuten af in de oven op 200ºC. Heerlijk met een kruidige rode wijn!

Wil je dit gerecht serveren bij een wat chiquer diner? Maak de jachtschotel dan niet in 1 grote ovenschaal, maar in kleine 1-persoonsschaaltjes. 20-25 minuten in de oven zou dan voldoende moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>