Sodabrood

Sodabrood
Het is bijna Pasen en als ik de nieuwsberichten mag geloven, besteden we dit jaar met zijn allen weer een hoop tijd en geld aan de Paasbrunch en –ontbijttafels. En wat is er dan ook gezelliger, dan een uitgebreid gedekte tafel vol met gezonde en misschien iets minder gezonde lekkernijen? Een van de lekkerste dingen bij het ontbijt is, wat mij betreft, toch wel vers zelfgebakken brood. Zooo veel lekkerder, dan afbakbroodjes van de supermarkt. En de geur van versgebakken brood trekt volgens mij iedereen aan, dus in no time zit iedereen aan tafel.
Mocht je niet zo veel tijd hebben om brood te bakken, of nog niet veel ervaring hebben met gist, dan is dit brood een echte uitkomst. Iers Sodabrood. Dit brood wordt niet met gist, maar met baksoda, oftewel natriumbicarbonaat gemaakt. Het hoeft hierdoor niet te rijzen en is snel gemaakt. Baksoda is te koop in bakwinkels, bij de drogist (maagzout) of bij de apotheek.

Je kunt het recept ook heel makkelijk aanpassen: Voeg bijvoorbeeld geraspte kaas en gehakte rauwe ui toe, of blokjes ham, of noten, of zoals ik heb gedaan, gehakte groene olijven en zongedroogde tomaatjes.
Je kunt 500 witte bloem gebruiken, maar ook de helft vervangen door volkorenmeel. Dat laatste heb ik in dit brood ook gedaan.
Gebruik wel karnemelk en geen gewone melk of water. Het baksoda heeft het zuur in de karnemelk nodig om zijn werk te kunnen doen!

Sodabrood

Ingrediënten:
500 gr witte bloem (of 250 gr bloem en 250 gr meel) plus extra om te bestuiven
1 tl natriumbicarbonaat/baksoda
1 tl zout
400 ml karnemelk

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 200ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze goed. Doe er dan de karnemelk bij en meng het tot een kleverig deeg. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en vorm er snel een bal van. Druk de bal iets plat met je hand. Maak je hand eventueel nat, dan plakt het deeg niet zo aan je hand.
Leg het deeg op de bakplaat. Kerf het diep in kwarten in, net niet helemaal tot de onderkant. Bestuif met wat bloem.

Bak het brood 35-40 minuten totdat het gaar is en mooi goudbruin van kleur. Laat afkoelen op een rooster. Het sodabrood is het lekkerst als het binnen een dag gegeten wordt.

Recept is afkomstig uit “Bakken met Paul Hollywood”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>