Visstoof zoals in Ancona – Brodetto all’Anconetana

visstoof
Eén van de dingen, die ik heel bewust vaker probeer te eten is vis. Ik ben er tegenwoordig dol op en ik zal in een restaurant ook vaker een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren bestellen, dan een gerecht met vlees. Haast niet voor te stellen, dat ik tot mijn 18e geen vis lustte. Tot aan een vakantie met mijn toenmalige vriendje aan de Oostzee. Daar proefde ik vis, vers uit de zee en sindsdien ben ik verkocht. Mijn eigen kinderen houden er gelukkig ook van en dus staat het bij ons regelmatig op het menu. Het is licht verteerbaar, bevat gezonde vetten en is sneller bereid dan vlees. Alleen jammer, dat het zo prijzig is. Maar ach, daar zet ik later dan weer een vegetarisch gerecht tegenover en dan zijn we weer in balans!

Zoals jullie al wel gemerkt hebben, ben ik ook een grote liefhebber van de Italiaanse keuken(s). Én verslaafd aan kookboeken. Toen de AH laatst Italiaanse weken had, liep ik tegen een boek aan van Antonio Carluccio, “Mijn beste Italiaanse recepten”. En ik was meteen fan! Wow, wat staan er geweldige gerechten in! En allemaal even puur en natuurlijk, als we van de Italiaanse keuken gewend zijn. Het was moeilijk kiezen wat ik als eerste zou gaan maken, maar uiteindelijk viel mijn oog op een visstoof. De foto in het boek laat prachtige schelpen zien met mosselen, coquilles en tapijtschelpen. Daar val ik als n blok voor. Graag had ik ook zo’n foto geplaatst. Maar dat kon ik mijn kindjes toch niet aandoen, van die gekke beestjes in hun bord. Ik heb het gerecht dan ook bereid met witvis als kabeljauw en pangasius en met garnalen. Het ziet er misschien iets minder spectaculair en bourgondisch uit, maar het was evengoed heerlijk! Je proeft de uien goed en dat geeft het gerecht een hele eigen smaak. Serveer er een lekker zuurdesembrood bij om de saus op te soppen!
visstoof

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1,2 kg gemengde verse vis, schoongemaakt
500 gr verse tapijtschelpen, mosselen, st. jakobsschelpen en garnalen
5 el olijfolie
1 grote ui, gepeld, in dunne ringen
3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
3 el tomatenpuree, of 4-5 verse tomaten, fijngehakt
Snufje gedroogde chilivlokken
Zout en versgemalen zwarte peper
3 el grofgesneden peterselie
2 el witte wijnazijn
4-6 sneden lekker zuurdesembrood, geroosterd
Extra vergine olijfolie om te besprenkelen

Bereidingswijze:
Fileer de vis en verdeel ze in éénhaps porties; laat kleine exemplaren heel. Borstel de schelpen af en maak ze schoon.

Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg ui en knoflook toe en smoor ze glazig. Roer de tomatenpuree verdund met wat water, of de tomaten, en de chilivlokken door de ui. Breng aan de kook en laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen; roer af en toe. Breng op smaak met zout en peper.

Leg eerst de grote stukken vis in de saus, gevolgd door de schaal- en schelpdieren. Laat alles 5-8 minuten sudderen tot de vis gaar is en de schelpen open zijn, voeg de peterselie en de wijnazijn toe en schep alle losjes om.
Serveer dit gerecht met het geroosterd brood, dat je eventueel in het bord legt, of er apart bij geeft. Sprenkel nog wat extra vergine olijfolie op het gerecht voor nog meer smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>