Voorjaarsontbijt!

ontbijt perziken ei tomaatHet is lente! De tijd van lekkere uitgebreide ontbijtjes komt er weer aan! Op de een of andere manier vind ik dat meer bij het voorjaar en de zomer passen, dan bij de herfst of winter. Pasen, moederdag, vaderdag, dat zijn toch de geijkte ontbijt- en brunchmomenten. En toen ik ook nog een uitnodiging kreeg om mee te doen aan de bloggerschallenge van Fashion for Home, leek me dat een uitstekend moment om jullie een paar van mijn favoriete ontbijtjes (op bed) te laten zien, van mijn favoriete Italiaan, Gino D’Acampo. Het zijn gerechten uit “Mijn Italiaanse Dieet”. Ik heb zelf een vreselijke hekel aan kruimels in mijn bed, dus als ik al in bed ontbijt, dan iets zonder brood, beschuit, of iets dergelijks. Dit ontbijt is heerlijk voedzaam en gezond en smaakt niet alleen in bed, maar ook aan tafel in de tuin, met het ochtendzonnetje erbij natuurlijk net zo lekker. Drink er een glas verse jus d’orange bij, een groene smoothie, of een heerlijke kruidenthee en je ochtend is volmaakt!

perziken met frambozen en bessen

Perziken/nectarines uit de oven met zomerfruit &honing
Voor 4 personen

Dit ontbijt zou je ook als dessert kunnen eten. Serveer er eventueel wat yoghurt of kwark bij met wat sinaasappelrasp erdoor.

Ingrediënten:
4 rijpe maar stevige perziken of nectarines (ik heb nectarines gebruikt, aangezien er nog geen verse perziken zijn)
150 gr blauwe bessen
125 gr frambozen
Versgeperst sap van 2 sinaasappels
2 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Verhit de heteluchtoven tot 180ºC.
Snijd de perziken doormidden en leg de helften met de snijkant naar boven in een ondiepe ovenschaal.
Doe de overige vruchten in een schaal, giet het sinaasappelsap en de honing erover en vermeng alles goed.
Vul de halve perziken met het fruitmengsel en sprenkel het sap uit de schaal erover. Strooi het amandelschaafsel erover.
Zet de perziken 8 minuten op de middelste richel van de oven.

ei ham met tomatensaus

Eieren en ham uit de oven met tomaten-knoflooksaus
Voor 2 personen

Net als de perziken zou dit gerecht ook niet misstaan op een brunchbuffet! Indien je niet op de lijn let, kun je de magere ham ook vervangen door ontbijtspek. Dit is ook het ultieme no-waste ontbijt, indien je bijvoorbeeld een restje tomatensaus over hebt van het diner van de avond ervoor.

Ingrediënten:
1 el extra vergine olijfolie
1 teen knoflook, in plakjes
1 blik van 400 gr tomatenblokjes
6 verse basilicumblaadjes, fijngesneden
Zout en versgemalen zwarte peper
4 dunne plakken magere ham
2 eieren
Eventueel paar takjes peterselie

Bereidingswijze:
Verhit de heteluchtoven tot 180ºC.
Verhit de olie in een braadpan en bak de knoflook zachtjes goudbruin. Doe de tomaten uit het blik erbij en laat de saus onder af en toe roeren 10 minuten op halfhoog vuur pruttelen.
Roer de basilicum en zout en peper naar smaak door de saus.
Verdeel de ham op de bodem van 2 kleine ovenschaaltjes (ca. 10 cm doorsnee, 4 cm diep). Giet de tomatensaus erin. Maak een klein kuiltje in het midden in de saus en breek een ei boven elk schaaltje. Zet ze 13 minuten in het midden van de oven, tot het ei net stevig is. Garneer eventueel met wat gesneden peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>