Worteltaart

worteltaart

Heb je nog wat wortels over, nu Amerigo weer terug naar Spanje is? Dan kun je ze natuurlijk prima gebruiken in de hutspot, of zoals Harrie Jekkers zegt “Peen &Uien”. Ik prefereer echter dit heerlijke recept: Worteltaart!

Een jaar of 7 geleden proefde ik voor het eerst worteltaart. Ik moest natuurlijk meteen denken aan dat mopje over dat konijn, wat naar de bakker gaat…. “Vies, he”. Dus met enig argwaan probeerde ik een stuk. Maar ik was meteen verkocht. Er zijn uiteraard verschillende recepten, maar ze worden eigenlijk altijd gemaakt met gehakte noten. Meestal walnoten of pecannoten. Dit in combinatie met de geraspte wortel zorgt voor een grove structuur van de taart. De (wal)noten geven tevens een wat droog mondgevoel. Meestal wordt hij ook gevuld en afgesmeerd met een “cream-cheese-frosting”, oftewel een roomkaasglazuur. In mijn optiek MOET deze er ook bij. De zachte, zalvige, romige glazuur past perfect bij de grove, enigszins droge structuur van de taart.

Worteltaart

Ik heb al n paar verschillende recepten geprobeerd, simpelweg omdat ik het niet zo leuk vind om steeds hetzelfde te bakken, en dit is momenteel mijn favoriet! Hij komt uit het boek “Trendy Taarten” van de Zweedse Linda Lomelino.

Zij bestrooit de gehele taart nog met gemalen kokos. Ik heb in plaats van de kokos wat van het victoriamengsel overheen gestrooid, zie de abrikozenvictoriavlaai.

Worteltaart
8-10 punten

Ingrediënten:
Wortelbodem

150 gr boter
3 grote eieren
135 gr kristalsuiker
140 gr lichte moscovade- of basterdsuiker
1 theelepel vanillesuiker
180 gr bloem
2 theelepels bakpoeder
1 ½ theelepel zuiveringszout (baksoda)
1 theelepel kaneel
250 gr wortels, geschild en geraspt (ik heb hier paarse wortels gebruikt, gewoon omdat ik die toevallig had
100 gr walnoten, gehakt
175 gr appelmoes

Roomkaasglazuur:

100 gr boter, op kamertemperatuur
200 gr roomkaas, bv Monchou of Philadelphia (géén light!!! Dat bevat te veel water!)
210 gr poedersuiker
1 theelepel vanillesuiker

Victoriamengsel, zie abrikozenvictoriavlaai

Verder nodig: 2 of 3 bakvormen van 15 cm doorsnee

Werkwijze:

Wortelbodem:
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Vet de bakvormen in en bestuif ze met bloem.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Klop de eieren en beide soorten suiker tot een bleke, luchtige massa. Klop de boter en vanillesuiker er snel door.
Meng bloem, bakpoeder, zuiveringszout en kaneel en zeef dit mengsel boven het suikermengsel. Klop kort, tot het geheel nét een samenhangend beslag wordt.
Spatel wortels, noten en appelmoes door het beslag en verdeel het gelijkelijk over de twee of drie bakvormen. Bak de bodems in 35-45 minuten gaar. (Indien je drie bakvormen gebruikt, zal de baktijd wat korter zijn).

Roomkaasglazuur:
Klop de boter tot een bleke massa. Voeg de roomkaas toe en klop tot een glad, dik mengsel. Voeg poedersuiker en vanillesuiker toe en klop verder. Zet de glazuur een poosje in de koelkast.

Opbouwen:
Indien je twee bakvormen hebt gebruikt, snij dan beide bodems horizontaal in tweeën, zodat je vier dunnere taartlagen hebt.
Leg de eerste laag op een taartschaal en strijk er een gelijkmatige laag glazuur over uit. Herhaal dit met de andere lagen. Leg de laatste taartlaag erop met het snijvlak naar onderen.
Bestrijk de hele taart met de rest van het glazuur en strooi de kokos of het victoriamengsel erover.
Laat de taart nog even opstijven in de koelkast, dan kun je hem makkelijker snijden.

Worteltaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>